Yolanda Onderwater
Sri Lanka

Ontwikkelingswerk Sri Lanka

    

Februari 2009.

Traumahealing bij de slachtoffertjes van de tsunamie.

In weeshuis Somawathi in het zuiden van Sri Lanka.

 

Een impressie:

 

Sinds afgelopen maandag ben ik elke dag in het weeshuis geweest. Ik heb van mr. Laki, de manager, een lijst gekregen met kinderen die speciale hulp kunnen gebruiken en éen voor een worden ze naar mij gebracht. Ik werk op dezelfde manier als in Nederland: we beginnen met een praatje. Nou ja, met handen en voeten en ' what is your name?" , we spelen samen een spelletje (mikado is universeel) en daarna nemen ze plaats op de dikke matras die heel interessant bovenop een tafeltje ligt.

 

Al snel had de 'tamtam' zijn werk al gedaan onder de kinderen. En er waren er zeker dertig die vonden dat ze wel naar binnen mochten om óók op de matras te liggen.

Helaas, we hebben een lijst.... en daar staat niet iedereen op.

 

Ik ben wel verrast van wat ik ondervonden heb. In tegenstelling tot wat ik dacht, hebben de meeste kinderen geen (shock)trauma van de ramp zelf. Dus van het water, zal ik maar zeggen. Ze zijn ook allemaal tussen de vier en twaalf jaar oud en de tsunami was alweer vier jaar geleden. Nee, het meeste leed wat ik vond, is veroorzaakt door het indirecte gevolg van zo’n ramp.    

                                                    

 


Sommige kinderen zijn inderdaad alles kwijtgeraakt, hun ouders, familie, huis en hondje.. Maar sommige kinderen hadden nog wel (een van de) ouders. Toch zijn deze kinderen ernstig beschadigd geraakt doordat de volwassenen de gevolgen van de ramp niet konden verwerken. Met als gevolg echtscheiding, zelfmoord, bedelen, kinderen achterlaten in de jungle, zwerven. En doordat de volwassenen het leven niet meer aankonden of oppakken hebben ze de kinderen ook geen basisveiligheid kunnen geven. En wat doe je als je als kind niet kunt vertrouwen op de grote mensen? Je gaat overleven op een manier die je toevallig ontdekt: dus zijn er veel kinderen die gedragsproblemen hebben of bovenmatig aanhankelijk zijn of stil en teruggetrokken of  ... nou ja, noem maar op.
Maar ook  bedplassen en concentratieproblemen horen bij dit trauma.

Voor de kenners onder ons: ik ervaar steeds dat het basischakra en het tweede chakra ernstig geblokkeerd zijn en het derde chakra bovenmatig actief....

Bovendien voel ik dat het instinctieve gedeelte van de hersenen ( in de kleine hersenen) hyperactief is: het houdt het lichaampje constant alert en op zijn hoede en vaak voelt het pijnlijk en met veel stress.

 

Bij veel kinderen zal de behandeling zeker een positief proces in werking zetten en zullen ze blijer in het leven komen te staan. Sommige kinderen zouden echt langer in therapie moeten en anderen zou ik doorsturen naar een speltherapeute of fysiotherapeut. Maar Sri Lanka kent zo'n medisch vangnet met veel verschillende disciplines niet.

Dus ik doe wat ik kan.

 

    

Bali, Stichting Sukacita
Bali, de kinderen
West Papoea
West Papoea, de kinderen
Sri Lanka
Sri Lanka, de kinderen
In de praktijkOma Bali LuistertContact & KostenInspirerende lezingenIk ben hooggevoelig E-cursusBoekenInspiratie reis voor LichtwerkersOntwikkelingswerk in AziƫOver Yolanda (Engels)